Koklear implant

Koklear implant

Tıptaki belki de en önemli gelişme, insanların sahip olmadığı ya da kaybetmiş olduğu bir duyu organını tekrar kazanmasını sağlayan koklear implanttır. Doğuştan işitme engelli çocuklar bu cihaz sayesinde duyabiliyor ve konuşabiliyor. Aksi takdirde bu insanlar ne yazık ki hem dilsiz hem de sağır olarak hayatlarına devam etmek zorunda kalacaklardır.

Koklear implant nasıl çalışır?

Doğuştan veya sonradan çok ileri derecede işitme kaybı olan hastalarda işitmeyi sağlamak için geliştirilmiş cihaza koklear implant (biyonik kulak) denir.

Kulaktaki işitme hücrelerinin çalışmaması durumunda işitme sinirine doğrudan sesi elektronik sinyale dönüştürerek iletir.

Koklear implant hastası işitme için kulak zarına veya kemik zincirine ihtiyaç duymaz orta kulağı bypass ederek direk iç kulaktaki işitme sinirini uyarır. Koklear implant hasarlı içi kulağın da görevini yerine getirir. Kısaca kulağın çalışmayan kısımlarını bypass etmiş olur.

Kimlere koklear implant uygulanır?

Doğuştan her iki kulağında ileri veya çok ileri düzeyde işitme kaybı olan ve işitme cihazı denemesinden fayda görmeyen çocuklarda koklear implant tedavisi uygulanır.

Erişkin hastalarda ise herhangi bir sebeple (yaşa bağlı işitme kaybı, enfeksiyon, menenjit..) İleri derecede işitme kaybı gelişen bireyler için işitme cihazları çok az fayda sağlar veya hiç fayda sağlamaz.

Özellikle menenjit gibi durumlarda işitme kaybı gelişti ise zaman kaybetmeden koklear implant tedavisi uygulanmalıdır.

Kimlerin koklear implant adayı olup olmadığı kbb doktoru ve odiolog tarafından belirlenir.

Koklear implant nasıl uygulanır?

Sistem iki parçadan oluşur: İç ve dış parça. Kulağın arkasına veya uzağına rahatlıkla oturan harici bir ses işlemcisi ( dış parça) ve cildin hemen altına ameliyatla yerleştirilen bir koklear implant (iç parça)

Bu iki parça güçlü mıknatıs ile birbirine tutunur. Dış parça mikrofon ile sesi alıp iç parçaya iletir.

İç parça genel anestezi altında takılır. İyileşme süreci bitince dış parça takılıp ayarı yapılır.

Çift taraflı koklear implant uygulanır mı?

Pek çok kişiye her iki kulakta da koklear implant kullanır (iki taraflı). İki kulakla dinlemek sesin yönünü tespit etmede çok önemlidir. Ayrıca işitmek istediğiniz sesleri istemediklerinizden ayırabilme yeteneğinizi geliştirebilir. Gelişmiş ülkelerde her iki kulağında problem olan hastalarda çift taraflı koklear implant uygulanmaktadır. Çift taraflı koklear implant uygulanan hastalarda sesin yön tayini sağlaması ve daha kaliteli ses duyumu olduğu gösterilmiştir.

Koklear implantın yararları nelerdir?

Koklear implant kullanan pek çok yetişkin şunları bildirmektedir:

  • Koklear implantla, işitme cihazıyla olduğundan daha iyi işitme

Yapılmış bir çalışmada, koklear implant kullanan kişilerin %80’lik bir cümle algılama ortalaması elde ederken, bu oranın işitme cihazı kullananlarda %10 olduğu gösterilmiştir.

  • Gürültülü ortamlarda işitmeye daha iyi odaklanabilme

Bu da, toplantı masaları, restoran veya diğer kalabalık mekânlarda insanlarla sohbet edebilmeyi sağlar.

  • Koklear implanttan önce işitemedikleri sesleri yeniden işitme.
  • Alarmları, kendilerine seslenen kişileri ve yaklaşan araçları işitebildiklerinden, kendilerini günlük hayatta daha güvende hissetme.
  • Telefonda konuşma ve işitme
  • Müzikten keyif alma


Koklear implant ameliyatının riskleri nelerdir?

Koklear implant ameliyatı deneyimli kulak burun boğaz doktorları tarafından yapılmalıdır. Genel anestezi altında olacağından anesteziye ait riskler bu ameliyatta da mevcuttur. Ameliyata ait riskleri minimuma indirmek için hasta ameliyat öncesi değerlendirilip görüntüleme yöntemleri (MR, Tomografi) ile kulak yapısı ayrıntılı olarak ortaya konulmaktadır. Son zamanlardaki cerrahi yöntemlerdeki gelişme ile menenjit, yüz felci, kulak çınlaması, yara yeri sorunları gibi riskler minimuma inmiştir. Ayrıca kulak cerrahisi mikro cerrahi olduğundan donanımlı hastanelerde yapılması gerekmektedir.

Koklear implantlı hasta MR çektirebilir mi?

Son yıllarda yeni çıkarılan bir takım koklear implantlar 3.0 tesla ya kadar MR uyumludur. Hangi implantların MR ile uyumlu olduğu konusunda bizden bilgi alabilirsiniz.

Doğuştan işitme kaybı olanlar ne zaman koklear implant ameliyatı olmalı?

Doğan çocuğun işitme taraması yapıldığında her iki kulağında ileri derecede işitme kaybı tespit edildiğinde 1 yaşına girdiğinde koklear implant operasyonu olması gerekir. Yıllar geçtikçe beyindeki işitme merkezi uyarılmadığından bu süre çok fazla geciktirilmemelidir.

RİNOPLASTİ

Detaylı bilgiler ve randevu almak için bizimle iletişime geçin!

Sosyal Medya’dan bizi takip edebilir, adres ve iletişim bilgilerimize ulaşabilirsiniz!

Route İstanbul Ataköy 7-8-9-10. kısımMah.Çoban Çeşme E-5 Yanyol cad. A Blok Da:121 Bakırköy / İSTANBUL

YASAL UYARI:  Bu sitede ki yazılar öneri niteliğindedir. Kesin tanı için doktorunuza başvurunuz. Bu sitede bahsedilen tüm operasyonlar tam donanımlı hastanelerde gerçekleştirilmektedir.